BAND.jpg

 

 

afisa

 

Τα μαθηματικά και η μουσική είναι δύο επιστήμες με μεγάλη σχέση μεταξύ τους. Από την αρχαιότητα ακόμη οι δύο αυτές τέχνες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και τα αποτελέσματα αυτής της αλληλεπίδρασης φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι είναι δύο γλώσσες παγκόσμιες με τις οποίες μπορούν να επικοινωνήσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους.

Οι μαθητές μας με την εργασία τους στα πλαίσια του 1ου Μαθηματικού Μαθητικού Συνεδρίου και την καθοδήγηση των καθηγητών τους κ.κ. Παπαργύρη Αθηνάς ΠΕ 03 και Μπούρα Γεώργιου ΠΕ 79 ταξιδεύουν στο χρόνο, συναντώντας τον Πυθαγόρα , ο οποίος με το μονόχορδο, ανέδειξε τις σχέσεις μαθηματικών και μουσικής και όρισε την πρώτη μουσική κλίμακα. Για τους Πυθαγόρειους, η άμεση και ακριβής σχέση μαθηματικών, μουσικής και ευχάριστου ψυχικού συναισθήματος αποτελούσε τη μέγιστη απόδειξη ότι η αλήθεια, στο ύψιστο επίπεδό της, εκφράζεται με μαθηματικές σχέσεις.

Ο Πυθαγόρας και οι αρχαίοι ήξεραν φυσικά ότι το μήκος της χορδής είναι αντιστρόφως ανάλογο του τονικού ύψους του ήχου που παράγεται, δηλαδή της συχνότητας. Πίστη του ήταν ότι υπάρχει ένας αριθμός, ο οποίος παράγει όλες τις νότες. Και αυτός αποκάλυψε πως είναι το 2/3, δηλαδή προσεγγιστικά η χρυσή τομή.

Πειραματιζόμενοι με την ακολουθία Fibonacci και με την ανακάλυψη μιας αριθμητικής οργάνωσης μέσα στην ίδια τη φύση του ήχου, τα παιδιά της Β Λυκείου Γρίβας Θοδωρής, Μπασιάκου Γιασεμή, Μπούρα Θωμαΐς, Πουλής Αντώνης και Τσαγρή Νικολέτα χρησιμοποιούν τα μουσικά όργανα του σχολείου μας με την αρωγή των καθηγητών κ.κ. Σταματίου Γιώργου ΠΕ 79 και Κοντέλη Ευστράτιου ΠΕ 79 και δημιουργούν τη δική τους μουσική σύνθεση.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο.

Οι μαθητές θα παρουσιάσουν την εργασία το Σάββατο 20 Απριλίου 2024  στο εν λόγω μαθητικό συνέδριο.

 

Σύμπραξη εθελοντικής αιμοδοσίας παιδιών του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού και του ΓΕΛ Βαρθολομιού

 

Στις 4 Απριλίου 2024 και στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΕΛ Βαρθολομιού, τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου και του ΓΕΛ Βαρθολομιού ένωσαν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό. Μαθητές και μαθήτριες, που έχουν συμπληρώσει τα 17 έτη, προσήλθαν εθελοντικά και έδωσαν αίμα, κάτω από τις οδηγίες της επισκέπτριας υγείας Φανής Μαντή καθώς και της ομάδας της. 

Τα παιδιά ενημερώθηκαν, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο που αφορούσε στην αιμοληψία, συζήτησαν με γιατρό, νοσηλευτή και αιμολήπτρια για τη διαδικασία και κάθισαν στην καρέκλα...

Αφού η γιατρός πήρε το ιστορικό του κάθε παιδιού, η διαδικασία της αιμοληψίας διήρκεσε περίπου 10 (δέκα λεπτά), και περιείχε τη λήψη δείγματος αίματος για εργαστηριακό έλεγχο, τη λήψη αίματος και τη λήψη αιμοπεταλίων. 

Άγχος, φόβος; Όχι βέβαια. Αφού ήταν για καλό σκοπό κι εξάλλου μετά περίμεναν τα παιδιά χυμός και μπισκότα.
Η ευχή όλων μας; Να συνεχίσουν και να γίνουν ενεργοί/ες αιμοδότες/τριες.

Το Σχολείο μας, σύμφωνα και με τα όσα ορίζει σχετική εγκύκλιος του οικείου Υπουργείου, πραγματοποίησε δράση στα πλαίσια της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας.

   Η μέρα ξεκίνησε με τους 2 υπεύθυνους καθηγητές κ.κ. Λιζίδη Γιώργο και Κοντέλη Στράτο, να ενημερώνουν τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας για την κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στη χώρα μας, (ενδεικτικό νομικό πλαίσιο, ευθύνη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ατομική ευθύνη πολιτών) καθώς και για την αναγκαιότητα και τις διαδικασίες στείρωσης των ζώων συντροφιάς που μπορεί ο καθένας μας να έχει στην κατοχή του, εντός της οικείας του ή στον περίγυρο αυτής.
   Ακολούθησε η προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ με τίτλο “
TheStrayStory: Adocumentary”, Κυπριακής παραγωγής, που κατέδειξε με τον πλέον γλαφυρό, συγκινητικό και ξεκάθαρο τρόπο τις ευθύνες «δημιουργίας» και ύπαρξης αδέσποτων ζώων στους δρόμους, τις ευαισθησίες ή αντίθετα την αδιαφορία των κοινωνιών και των κρατικών φορέων σε χώρες όπου το πρόβλημα είναι αρκετά έντονο όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ρουμανία, οι Η.Π.Α. κλπ, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος από κάθε χώρα, κατά περίσταση.

   Τέλος επισκέφθηκαν το Σχολείο μας δύο εκ των Αντιδημάρχων του οικείου Δήμου μας, οι κύριοι Λαγανόπουλος Δημήτρης, κτηνίατρος στο επάγγελμα και Ντούγκας Άκης, επιφορτισμένος με το ζήτημα περισυλλογής, στείρωσης και επανατοποθέτησης των αδέσποτων ζώων, συνοδευόμενοι από δύο κυρίες της τοπικής φιλοζωικής οργάνωσης Δήμου Πηνειού, τις κυρίες Βαρούχα Ευτυχία και Σταματοπούλου Ιωάννα. Ο κύριος Λαγανόπουλος μίλησε για τα πρακτικά ζητήματα των στειρώσεων και την ανάγκη για τον περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων ζώων καθώς και της διάδοσης και διασποράς ασθενειών, ο κύριος Ντούγκας για τη διαδικασία περισυλλογής, στείρωσης και επανατοποθέτησης των ζώων από τις υπηρεσίες του Δήμου Πηνειού και οι κυρίες της φιλοζωικής για τις προσπάθειες που καταβάλλουν, συλλογικά κι ατομικά, για τους ίδιους σκοπούς.
   Ο μεγάλος προσκεκλημένος της ημερίδας όμως ήταν η Ντάνυ, ένα γλυκύτατο ημίαιμο σκυλάκι προς υιοθεσία, που μας επισκέφθηκε, γνωρίστηκε με όλους τους μαθητές μας και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την ημέρα αυτή.

 

ΗΜ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ1

 

ΗΜ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ2

 

ΗΜ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ3

 

ΗΜ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ4

 

ΗΜ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ5

 

ΗΜ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ6

 

 

 

 

 

 

Την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 στον Πολυχώρο Αμαλιάδας, με την στήριξη του Δήμου Ήλιδας, το Μουσικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Βαρθολομιού παρουσίασε την εκδήλωσή του για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στην εκδήλωση, συμμετείχαν ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Ηλείας με βυζαντινούς ύμνους, καθώς και ο Λαογραφικός-Πολιτιστικός Σύλλογος "Ρίζες" με χορούς από την Θεσσαλία, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο. Ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Σπανόπουλος, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης εκφώνησε λόγο με θέμα "Ευαγγελισμός των ανθρώπων και Ευαγγελισμός του Έθνους".Το σύνολο Ελληνικής, Παραδοσιακής και Αστικής Μουσικής με την χορωδία και την ορχήστρα του, αποτελούμενη από μαθήτριες και μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου με Λ.Τ. Βαρθολομιού, υπό την καθοδήγηση του πατέρα Γεώργιου Αναγνωστόπουλου, ο οποίος έπαιξε βιολί και τραγούδησε αλλά και με τη συνδρομή του κου Ηλία Τζερεμέ, που έπαιξε κλαρίνο, παρουσίασε αποσπάσματα από το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" καθώς και παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής μας. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου συγκίνησαν το κοινό τους και κέρδισαν το πιο ζεστό του χειροκρότημα.