
Μετά την θαυμάσια πορεία του στο 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων στο Ναύπλιο, το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, με την υποστήριξη του Δήμου Πηνειού, θα συμμετάσχει στο 10ο Φεστιβάλ Ξάνθης – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων. Φέτος, το Φεστιβάλ της Ξάνθης αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση δύο εμβληματικών μουσικών, του Μάνου Χατζιδάκι του οποίου η γενέτειρα ήταν η Ξάνθη, και του Μίκη Θεοδωράκη.
Τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, από την Τετάρτη 9 Απριλίου και για τέσσερις ημέρες, θα παρακολουθήσουν masterclasses – εργαστήρια πιάνου, πολυφωνικού τραγουδιού, παραδοσιακής μουσικής και κρουστών από καταξιωμένους μουσικούς, θα παρουσιάσουν τη Χορωδία και το Σύνολο Ευρωπαϊκής Μουσικής στη συναυλία των Μουσικών Σχολείων στην Πλατεία Ελευθερίας, την Πέμπτη 10 Απριλίου, θα κάνουν πρόβες με τον Νίκο Κυπουργό για την τελική συναυλία με την Μαρία Φαραντούρη, το Σάββατο 12 Απριλίου, στην Πλατεία Δημοκρατίας.
«Αναζητώντας την Οδό των Ονείρων μας», όπως είναι το φετινό θέμα του φεστιβάλ, μαθητές και μαθήτριες από 15 Μουσικά Σχολεία της Ελλάδας και από δύο σχολεία της Ρουμανίας και της Τουρκίας, θα γνωριστούν, θα συνεργαστούν, θα δημιουργήσουν, θα συνυπάρξουν μουσικά σε μια πόλη που αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών.
Για τέσσερις μέρες, η μουσική θα γίνει μια γλώσσα που θα ενώσει μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα αποτελέσει το μέσο για ένα μοναδικό ταξίδι σε νέες οδούς ονείρων.
Ειρήνη Χρονοπούλου
Διευθύντρια Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού
Η τριήμερη εκδρομή στην Αργολίδα, μέσα στα πλαίσια της συμμετοχής μας στο 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων, αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για τους/τις μαθητές/τριες του σχολείου μας, καθώς και για όλους τους συμμετέχοντες από μουσικά σχολεία της Ελλάδας. Δύο μουσικά σύνολα του σχολείου μας, το Σύνολο Αστικής Λαϊκής Μουσικής και το Παραδοσιακό Σύνολο, εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο μας, συμμετέχοντας σε συναυλίες που απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές.
Κατά τη διάρκεια της εκδρομής, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με συνομηλίκους τους από άλλα μουσικά σχολεία, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να παίξουν μουσική μαζί, δημιουργώντας μια όμορφη και δημιουργική ατμόσφαιρα. Επιπλέον, συμμετείχαν σε σεμινάρια με εισηγητές αξιόλογους μουσικούς, όπου διατύπωσαν απορίες και συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις.
Μια ξεχωριστή στιγμή της εκδρομής ήταν η συμμετοχή ομάδας μαθητών/τριων η οποία έψαλε σε ναό του Ναυπλίου, προσφέροντας μια κατανυκτική μουσική εμπειρία. Η εκδρομή κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα, αφήνοντας σε όλους όμορφες αναμνήσεις.
Η εμπειρία αυτή δεν ήταν μόνο μια ευκαιρία για μουσική έκφραση, αλλά και για σύσφιξη σχέσεων και ανταλλαγή γνώσεων, ενισχύοντας το πάθος των μαθητών για τη μουσική και τη συνεργασία.
Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025, τα παιδιά της χορωδίας Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού κράτησαν τη σκηνοθετική και μαεστρική μπαγκέτα και υποδέχτηκαν στη σκηνή του Κουρβισιάνειου Πολιτιστικού Κέντρου τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαστούνης και τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Νεοχωρίου.
Μέσα σ αυτή την καλλιτεχνική σύμπραξη ακούστηκε ποίηση από ήλειους ποιητές, όπως ο Σινόπουλος και Παυλόπουλος, αλλά και ο Federico García Lorca, ο Heinrich Heine, ο Χριστιανόπουλος, ο Σολωμός, ο Λειβαδίτης, ο Ελύτης, η Μαστοράκη, ο Πατρίκιος, ο Μαγιακόφσκι, η Δημουλά και ο Μπασιάκος.
Η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής ερμήνευσε μελοποιημένη ποίηση σε μουσική Θεοδωράκη, Κανά, Λάγιο, Κόκοτο και Μαραμή.
Μια μέρα μετά τη φετινή ισημερία, γιόρτασε η ποίηση. Πετυχημένη στ αλήθεια η επιλογή της ημέρας, μιας και το φως ισορροπεί με το σκοτάδι, η ζωή με τον θάνατο, η γέννηση με τη φθορά. Έτσι κι η ποίηση ταλαντεύεται ανάμεσα στο παντοτινό και το εφήμερο, ανάμεσα στο αθάνατο και το θνητό.
Η ποίηση διαπερνά την ψυχή, μπορεί να ενοχλήσει, αποκαλύπτει υπερβάσεις. Είναι πάντα εκεί, στην άκρη της γλώσσας μας, ;ακόμα και ως στίχος τραγουδιού, ξεπερνώντας το υπαρκτό και κοιτάζοντας τη ζωή από την άλλη πλευρά.
Την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025 και στον Πολυχώρο της Αμαλιάδας, το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού με το σύνολο Βυζαντινής – Παραδοσιακής Μουσικής, υπό την διδασκαλία και καθοδήγηση του πατρός Γεώργιου Αναγνωστόπουλου γιόρτασε σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας την εθνική μας εορτή.
Προσκεκλημένοι στον εορτασμό ήταν ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος ο οποίος απήυθυνε χαιρετισμό και ο πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων Ν. Ηλείας και Διευθυντής του Γυμνασίου Βουνάργου κος Παύλος Παγκράτης.
Την εκδήλωση πλαισίωσε ο σύλλογος ιεροψαλτών της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας με βυζαντινούς ύμνους, αλλά και ο λαογραφικός σύλλογος Αμαλιάδας «Οι ρίζες» που χόρεψαν παραδοσιακούς μωραϊτικους χορούς.
Το σύνολο Βυζαντινής – Παραδοσιακής Μουσικής, που ενθουσίασε και καταχειροκροτήθηκε από την κατάμεστη αίθουσα, ερμήνευσε ποιμενικούς και ηπειρώτικους σκοπούς και δημοτικά τραγούδια από τον Μωριά
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Την τετάρτη 12 Μαρτίου 2025, οι μαθήτριες και μαθητές των Λυκειακών Τάξεων του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού είχαν την ευκαιρία να γευτούν λάδι, στην σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.
Τα παιδιά αφού δοκίμασαν διαφορετικά είδη λαδιού, έμαθαν για την οξύτητα και τις συνθήκες φύλαξης του λαδιού, προκειμένου να μην αλλοιωθεί η γεύση του. ¨Ομως οι φιλοξενούμενοι επεφύλασσαν κι αυτοί με την σειρά τους δώρα στο εργαστήρι δοκιμασίας λαδιού. Τα παιδιά του Μουσικού σχολείου Βαρθολομιού, είχαν ετοιμάσει, με την καθοδήγηση των κυρίων Πέπης Ανδριανοπούλου και Ελένης Αναγνωστοπούλου που τραγούδησε μαζί με τα παιδιά, δυο παραδοσιακά τραγούδια: ¨Της ελιάς τα φυλλαράκια΄ που προέρχεται απο την Σκύρο και ΄κέρνα μας΄ που απαντιέται τόσο στην μακεδονία, αλλά έχει και ρίζες στην Μικρά Ασία. Οι οικοδεσπότες ενθουσιάστηκαν απο την διάθεση αλλά και την προσφορά των παιδιών και μας πρότειναν μια σειρά συνεργασιών! Περιμένουμε με ανυπομονησία λοιπόν!
ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Οι γυμνασιακές τάξεις του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το παλάτι του Νέστορα στην Πύλο. Με μια άψογη ξενάγηση που είχε οργανώσει η κυρία Αμαλία καλαμαρά, τα παιδιά μπόρεσαν να δούν απο κοντά ένα μυκηναικό ανάκτορο, το πιο καλοδιατηρημένο στην Πελοπόννησο και να κατανοήσουν οτι σε ένα τέτοιο παλάτι αποτελούσε παράλληλα και το οικονομικό, εμπορικό και καλλιτεχνικό κέντρο της περιοχής. Σε μικρή απόσταση απο το ανάκτορο, τα παιδιά επισκέφτηκαν ενα μυκηναικό θολωτό τάφο και μπόρεσαν να τον συγκρίνουν με αυτόν που βρίσκεται κοντά στο Σχολείο μας. Στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την παλιά πόλη της Καλαμάτας, όπου και επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά περιηγήθηκαν, ακολούθησαν το πρόγραμμα αλλά και έπαιξαν παιχνίδια ΄κρυμμένου θυσαυρού΄ και παρατηρητικότητας μέσα στα πλάισια της έκθεσης ΄οι πρίγκιπες τηες Μςσσηνίας΄. Μέσα απο κτερίσματα, προσωπικά αντικείμενα, κοσμήματα και όπλα που βρέθηκαν σε τάφους, τα παιδια έφτιαξαν ιστορίες για τον καθένα απ΄τους πρίγκιπες και την ζωή τους, αλλά και για την στρατηγική θέση που κατείχε η περιοχή κατά την Μυκηναική εποχή. Ήταν αναμφίβολα μια διαφορετική και πιο ενδιαφέρουσα προσέγγιση της ιστορίας.